Beste sporthorloge voor het hardlopen

Ben jij ook zo fanatiek bezig met hardlopen? Of wil je juist wat meer prestatiegericht gaan hardlopen? Zo maar 2 redenen waarom je nu aan het overwegen bent om een sporthorloge voor het hardlopen aan te schaffen. Hardlopen is namelijk niet alleen zo snel mogelijk een rondje lopen, nee het is veel meer dan dat. Iedereen heeft zo zijn/haar motivatie om die hardloopschoenen aan te trekken en erop uit te gaan. Of het nu een bezigheid is, een competitiedrang, gezond bezig zijn of sneller willen afvallen dmv hardlopen. Elke reden om te hardlopen vind ik alleen maar goed, want 2 of meerdere keren per week naar buiten gaan en lekker te gaan lopen is alleen maar gezond. Daarbij is goed materiaal wel een must voor het hardlopen om het gezond te houden, en een sporthorloge voor het hardlopen kan je hier ook onder schare. Waarom? Daar vertel ik je nu meer over.

Waarom een sporthorloge voor het hardlopen?

Om te beginnen is het misschien eerst handig om de definitie van een sporthorloge vast te leggen. Je kan namelijk in de basis natuurlijk elk type horloge wel als sporthorloge gaan verkopen. Wij vinden dat een sporthorloge van tegenwoordig om te beginnen aan 2 eisen moet voldoen. Het horloge moet namelijk te synchroniseren zijn met een app, en hij moet minimaal voorzien zijn van een activity tracker. Dit zijn wat ons betreft de basis eisen van een goed sporthorloge. Als een horloge niet aan een van deze 2 eisen voldoet kan deze misschien nog steeds voor sommige sporters voldoende zijn, maar wat ons betreft nu even niet.

Een goed hardloophorloge kan echter nog veel meer. Het is echter wel belangrijk om je niet blind te gaan staren op allerlei features. Het is veel belangrijker om te kijken voor jezelf wat je nu bij wilt gaan houden. De een wil namelijk gewoon lekker 2 dagen in de week een rondje van 5km lopen en met het horloge bij houden hoe hard hij/zij loopt. De ander wil fanatiek gaan trainen voor de halve marathon of misschien zelfs wel voor de hele marathon. Daarbij komen hele andere zaken kijken welke interessant zijn om bij te houden. In de basis begin je natuurlijk met de tijd, afstandsmeting dmv GPS en zo ga je steeds verder. De nieuwste sporthorloges hebben kunnen niet alleen je hartslag nauwkeurig bijhouden, maar ze houden zelfs het zuurstofgehalte en lichaamstemperatuur in de gaten. Hiermee kan je het ideale trainingsschema gaan opmaken om een optimale prestatie neer te gaan zetten.

Welk hardloophorloge om mee te starten?

Deze vraag krijg ik vaak. Ik ga beginnen met hardlopen en welk horloge raad je mij aan? Dat is natuurlijk een vraag die ik niet zomaar kan beantwoorden. Een van de eerste vragen die ik terug stel is, wat is je budget en neem je je telefoon mee als je gaat hardlopen? Budget spreekt natuurlijk voor zich, want als je een groot budget hebt kan je meteen voor een mooi premium sporthorloge gaan met allerlei functies, maar over het algemeen wil de beginnende loper eerst voorzichtig gaan beginnen. Daarom ook mijn 2e vraag of je je telefoon meeneemt met hardlopen. Als dat namelijk het geval is, dan kan je als beginnend hardloper prima beginnen met een activity tracker. Deze zijn goedkoop en kunnen stiekem al best wel wat, daarnaast heb je je telefoon welke voorzien is van GPS en bijvoorbeeld de app Runkeeper of Strava om je afstand te meten.

Goedkoop sporthorloge om mee te beginnen

Zelf ben ik begonnen met de MI band 3 (is inmiddels al een echt oudje want versie 5 is al uit). Als ik kijk naar versie 5 welke ik kort heb getest dan is het een goedkoop sporthorloge/activity tracker welke al aan veel eisen zal voldoen. Je kan er namelijk je stappen mee tellen, je kan ermee diverse trainingen/activiteiten op instellen zoals hardlopen/fietsen/roeien etc. en er zit een hartslagmeter in verwerkt. Dit samen met een moderne smartphone zorgt er al voor dat je redelijk nauwkeurig je trainingen kan instellen en kan monitoren. Binnenkort zal ik in een review meer vertellen over de Mi band 5, maar met zijn prijs van rond de 30,- is het een prima investering om mee te starten.

Eisen aan een goed hardloophorloge

Als je kijkt naar de eisen van een goed hardloophorloge dan kom je toch wel in een andere prijsklasse terecht. Een beetje sporthorloge moet je namelijk ook stand-alone kunnen gebruiken. Als je aan het lopen bent wil je namelijk eenvoudig kunnen zien hoe je loopt, welke tijd je zit, wat je actuele hartslagzone is en nog veel meer. Dit vraagt wel wat meer dan alleen een klein informatiedisplay, maar wat meer instellingen. De Fitbit Sense is zo’n horloge die al langzaam aan deze eisen voldoet. Je kan hier namelijk mee trainen en vele zaken eenvoudig mee aflezen. Een belangrijke vinden wij de hartslagzone, dit is namelijk de ideale manier om je conditioneel in de gaten te houden en waarmee je je prestaties op een positieve manier kunt be├»nvloeden. Daarnaast moet een goed hardloophorloge wat ons betreft ook voorzien zijn van ingebouwde GPS en een koppeling met Spotify. Lekker een muziekje luisteren tijdens een lange loop is namelijk toch wel een must voor velen.